Benissa

dijous, 14 d’octubre del 2010

VOLTEAREPAS . Chaqueteros o tránsfugas.

Escrivia José Manuel Atenzia, en l'article publicat en El País 10.11.2009, que a Colòmbia als trànsfugues se l'anomena voltearepas. Deia que era l'acció que realitzaven les velles cuineres, donant la vola a les arepas (coca de dacsa) que es torraven sobre les brases. Ací, era la frase vella de “canviar-se de jaqueta”, la que definia el que hui cridem trànsfugues. És ja d'ús quotidià, perquè volterarepas – trànsfugues, en cada legislatura tenim, i en algun cas podien molt bé inspirar una novel·la i/o un guió cinematogràfic.

L'existència dels, cridarem “jaqueters”, per afegir una nova paraula a esta espècie de polítics, que per molt comptades raons (res de diverses raons), prenen una decisió, que normalment no és explicada prou, per la qual cosa es presta a moltes i variades interpretacions. Se suposa, i en alguns casos, no cal suposar perquè està a la vista. El “jaqueter”, ix ben parat i el canvi li beneficia, generalment econòmicament. El poder que puguen detindre amb la seua decisió, també compta, però eixe poder al fi comporta una nòmina en el més transparent dels casos. Dels casos foscos, i per la seua naturalesa fosca, els beneficis són només apreciables amb el pas del temps, quan ja del “afer” ningú s'acorda i cal recórrer a les hemeroteques.

La reacció que produïx la decisió o presa de postura del “jaqueter” és que se “dóna la volta a la truita”, a la situació existent fins a moment. Cridem l'atenció del lector, per a assenyalar la similitud de les accions, “donar la volta a” la coca de dacsa i la truita. I de menjar parlem.

Però no. No és menjada del que es transforma, no. El canvi, en la majoria de les ocasions, és per a perjudicar o afavorir interessos, i com estem on la rajola va trobar a Caputxeta, ja hem arribat on volíem.

Si s'analitzen les diverses “mocions de censura”, (vaja eufemisme, també caldria substituir la frase per una altra mas acord), en la majoria dels casos, estaven relacionades amb modificacions o redaccions de plans generals, concessions administratives, etc., delatora la relació. Sempre hi ha algun interes econòmic darrere, i la moción-destitución-desapoltronamient sol ser traumàtic.

El cas Benidorm, a què el PP s'agafa i no solta, ho esprem i insistix, en la confiança de creure que així, soscavarà la credibilitat dels dirigents del PSPV, degut, sobretot, que estos últims, els dirigents del PSPV, els perd la boca. És a dir, millor meditar el que es diu i millor no fer afirmacions, de les que després, al matisar, queden en ridícul o com a mentiders.

I clar, com els dirigents del PP, no tenen, generalment, sentit del ridícul i de la mentida, i són experts a manipular-oblidar la memòria històrica, la recent (anem a quedar-nos ací, deixem la Memòria Històrica, amb majúscules, per ara), i obliden tots les grans VOLTEAREPAS, que els han beneficiat políticament, no entrarem tampoc, que altres beneficis es podrien albirar. Ara, no hi ha hagut ni hi ha una altra traïció mes gran que la que esta fent el PSPV, amb la feliç alcaldia de Benidorm.

Sense entrar a justificar res, i al final direm que han de fer els partits polítics, encara que bé saben que és. L'alcaldia de Benidorm no és precisament on haurien d'insistir els dirigents del PP. Esta alcaldia va quedar coberta de les millors merengues, quan l'ínclit i sempre present Eduardo Zaplana, arriba a l'alcaldia, davall la mantellina (mantellina perquè va ser Maruja si arriba a ser Marujo, seria jaqueta), dèiem mantellina-jaqueta, tant dóna, i bé que li'l va agrair a esta trànsfuga i al seu marit. El senyor Eduardo és molt agraït amb els seus amics. Clamorosa va ser la jugada, i està en la història, encara que el PP li dóna la volta i dóna a entendre que allò no va ocórrer. Perquè si, això va passar a Benidorm.

Pepe Siscar, l'exalcalde de Teulada-Moraira, hui vicesecretari general del PPCV, en els temps de “mantellines marujiles” i “estar en política per a forrar-se”, tènia trenta anys i estava fent altres coses, que de cap manera li acostaven al PP. Després d'accedir a l'alcaldia de Teulada en 1999, com a membre candidat de Ciutadans per Moraira, va saber molt bé com a es podia un canviar la jaqueta, encara que ho va fer en un vestidor, sabia, sap, perquè i com es fa per a escalar. Hui la segregació de Moraira no s'ha produït, però cal reconèixer, que per al seu canvi de jaqueta, a Moraira se li va haver de llavar bé la cara.

Doncs bé, Pepe Siscar, en un pla ben institucional ha cridat “farsant” a Alarte, a Lluna que no està lliure per a tirar la pedra i a Pajin “ordidora”, vaja, que Siscar, des de la plàcida i educada alcaldia de Teulada-Moraira, ha passat a expressar-se amb el vocabulari d'escalada verbal, que no és una altra cosa, que la de puntuar en el rankig per a la consecució del capel conselleristico.


Bé, està en el seu paper, en la seua particular carrera. Bé sap que Benidorm és una plaça emblemàtica, primer pels interessos que defenen les típiques alcaldies del PP. No hi ha dubte que té bona experiència, els seus huit anys al capdavant de l'alcaldia de Teulada-Moraira, li hauran donat l'experiència suficient per a saber que es perd en este assumpte, i es pot suposar, que sap els que guanyen. Els interessos en Teulada-Moraira són els mateixos que els de Benidorm, terrenys i rajola a punta de pala, per això perquè sap el que cal guanyar, ha de guanyar-li el pols a dos, a PSPV i al mai desaparegut Eduardo Zaplana, que al final, les males llengües diuen que és l'andador del galliner, vol a Gema Amor, ell sempre tan galant, i no a Pérez Fenoll.

Ni anomenar el Benidorm de Zaplana-Maruja Sánchez, la Dénia de Kringe-Collado, al Calp de Ximo Tur-PP, a la Vila Joiosa de Jaime Lloret, l'alcaldia de Benitaxell, l'aliança PSOE-PP a Senija, l'aliança amb la filial d'Esquerra Republicana de Catalunya de Vall de Laguar per a desallotjar l'alcalde, de tots eixos, cap, cap, reconeix el PP, que incomplisquen el Pacte Antitransfugismo. Això, simplement és un tot val.

Amb eixa actitud, i la que porten els moderats, créiem, com Siscar, no arribarem a res positiu per a la ciutadania.

Mentres es defenguen els interessos d'especuladors, rics sospitosos, empresaris bromera, xarradors carteres fluixes, a canvi de no sabem que bosses de fem, pisets coquetos, cinturons, rellotges, bosses de mà o cotxes. Passejos amb vaixell amb el "casquet" inclòs, gomines i corbates, els que intenten defendre el poc que queda per a explotar, eixos seran insultats amb les paraules mes feridors del diccionari. Caldrà que camine amb atenció, perquè el seu lloc de treball, amb la crisi, resulta prescindible.

I tot seguirà, i ira “in crescendo”, i nosaltres els administrats ninguneajats en les nostres verdaderes necessitats.

Dos propostes:

Llistes obertes ja, i deixen-nos d'imposar llistes, on col·loquen personatges desconeguts, o massa coneguts, que després donen el cant.
Establisquen un termini legal d'un mes, perquè qualsevol “Voltearepas” puga canviar-se la jaqueta, seria el “mes de traïsca vostè a qui vulga.”

Podria negociar-se des de ja amb el Corte Inglés. No li veuen negoci ni guany, veritat?


Respostes de dos alcaldes que ocupen les poltrones, gràcies a mocions de censura, publicades en el Forum Els Marines:


ANA KRINGE alcaldessa de Dénia



Què pensa vostè del cas de transfuguisme que la postà al poder de l'Ajuntament de Dénia?
És vostè conscient que el poble va votar una cosa i vosté s'ha apoderat gràcies a un trànsfuga sense el consentiment del poble?
moltes gràcies
PD: espere que conteste de veres als preguntes i no els evite ni conteste cuses sense arguments ni fundament com soleu fer els polítics.

En el grup socialista es va produir una ruptura, que va acabar amb l'eixida d'un regidor al novembre del 2007, qui a més es dona de baixa en eixe partit. Durant prop d'un any, la paralització de projectes i de gestió va ser brutal. El pas de la moció decidim donar-ho, quan l'anterior govern decidix anar en contra d'un informe municipal i que suposava botar-se les lleis. Era la gota que omplia el got. Sobre la segona pregunta, va ser una decisió difícil; però et trasllade un dada important: els grups polítics que hui formem part de l'equip de Govern – PP, GD, CU i PSD- vam obtindre més vots que l'anterior govern –PSOE i Bloc.


Com a persona, deixe la política a banda, i és tot una pregunta:

Te vostè, la consciència tranquil•la?. Des de fora, l'espectacle del seu ascens a l'alcaldia, no li enrogix, no te vostè cap càrrec de consciència?.

Repetisc que va ser una decisió difícil, però estic tranquil·la respecte a la decisió que pregé i a la responsabilitat que vaig adquirir. De fet, tots els dies treball perquè eixe pas que vam donar es traduïsca en millores per a Dénia i per als meus veïns.


El partit socialista de Dénia hi ha dit alguna cosa de la moció de censura a Benidorm?

Perquè, sincerament no el se. Serà qüestió de preguntar-los a ells. No crec que diguen una cosa contrària al que han comentat ací no?



XIMO TUR Alcalde de Calp


VOSTE AMB UNA REPRESENTACIÓ MÍNIMA ÉS L´ALCALDE DE CALP, I EL BLOC HO VA ACCEPTAR. A SENIJA EL BLOC NO ACCEPTA L’ALCALDIA DE PSOE AMB UNA REPRESENTACIÓ MÍNIMA.

El BLOC no ha fet les lleis electorals. Això és un pacte entre els partits estatals majoritaris – PP i PSOE- que, la majoria de les vegades, n’ixen beneficiats. Per què no s’elimina la barrera del 5%, per exemple? El que sí que tinc clar és que si en situació de desavantatge puc traure profit per al meu partit és legítim que ho faça.
PP i PSOE pacten per tot arreu, van pactar a Dénia per traure de l’alcaldia a Sebastià Garcia del BLOC, han pactat a Senija i si els cal pacten al País Basc per traure del govern al partit majoritari que n’és el PNV.

PREGUNTA: POT DIR-NOS SI LA SEUA IDEOLOGIA POLÍTICA I LA DEL BLOC DE CALP, TENEN ALGUNA COSA A VEURE AMB EL BLOC NACIONAL?

Estic al BLOC perquè la coincidència ideològica i d’objectius estratègics amb aquest partit que representa, millor que ningú, l’anomenat valencianisme polític és total. Al BLOC tothom ho sap. Els valencians del BLOC volem ser més que una província – paraula d’origen llatí que vol dir territori vençut – de l’Estat espanyol, volem ser un poble lliure, respectat, amb plena participació en una Europa dels pobles, unida, federal, democràtica i plural.

ESTAVA TAN NECESSITAT DE PODER PERQUÈ ES PRODUÏRA EIXA TRANSFORMACIÓ?

Si pactes amb unes persones que incompleixen tot el que has pactat – això va passar amb el PSOE de Calp- és molt lògic que cerques d’altres pactes.
Amb el PP és clar que hi tinc diferències, però vos assegure que entenen molt més que el PSOE de dos trets molt importants de la ideologia del BLOC: el valencianisme – van votar a favor del topònim Calp, cosa que no va fer el PSOE – i el principi de subsidiarietat, que reclama més competències per a l’administració més propera al ciutadà.
Eixe principi que diu que les coses que es poden solucionar a Calp no cal que se solucionen ni a València ni, molt menys, a Madrid.

Vaig a posar un exemple ben palès del principi de subsidiarietat.
Segur que si la qüestió de la circumval•lació de Benissa – que afecta molt a Calp – estiguera sota la competència de Juan Bautista Rosselló, Alcalde de Benissa, ja estaria resolta, però està en mans del govern de Madrid.

Totes les persones que entenen de política saben que quan més poder o atribucions tens més pots fer per servir els interessos generals del poble.

Un alcalde té unes atribucions fonamentals: atorga delegacions; firma, per decret dintre de l’àmbit de les seus competències, la major part de les decisions de govern d’un municipi; i – cosa molt important- fixa, de manera ordinària, l’ordre del dia dels plenaris i les juntes de govern. O siga que, si fa el que toca, impulsa, més que ningú, l’activitat política del municipi. Sens l’impuls de l’alcaldia Calp no seria el nom oficial de Calp, o les XXV Trobades de les Escoles en Valencià de la Marina Alta no s’haurien fet al nostre municipi, per parlar de qüestions relatives a cultura.

DESPRÉS DE TOT EL QUE VA PASSAR ENTRE VOSTÈ I EL PP, CREU QUE ALGÚ ENTÉN LA SEUA POSTURA. NO CREU QUE HA DANYAT AL BLOC DE CALP, AJUNTANT-SE O ACCEPTANT, UNA COHABITACIÓ POLÍTICA, AMB AQUELLS ALS QUÈ VA QUALIFICAR DE DELINQÜENT I QUE A VOSTE EL VAN CRIDAR DEMENT.

Sempre procure qualificar fets i no mai a les persones; la dignitat de les persones és un dret que procure respectar. Si algú diu que he qualificat públicament una persona com a delinqüent no és cert. Sóc advocat i tinc molt clar el principi de presumpció d’innocència, i si no ho fóra també ho tindria.

El que persones de grups majoritaris – PP o PSOE – qualifiquen de bojos a persones que pertanyen a grups minoritaris emergents, en aquest cas al BLOC, és una qüestió que està descrita expressament als manuals de psicologia social.
La darrera qualificació pública sobre la meua “salut mental” ha estat feta pel propi Luís Serna – exalcalde de Calp/Calpe- que, tot i ser llicenciat en medicina, està clar que ni en sap de medicina, ni d’ètica hipocràtica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Que em vols dir?, o que vols que publiquem?.

AL TALL